Wachttijden abortus lopen op door problemen bij helft klinieken

Honderden vrouwen moeten langer wachten dan gebruikelijk voor ze terechtkunnen bij een van de abortusklinieken van Casa. Bij Casa worden ongeveer de helft van de abortussen in Nederland uitgevoerd.

Vooral vrouwen die achttien weken of meer zwanger zijn en een "late abortus" nodig hebben, worden volgens de Volkskrant getroffen.

Sommigen krijgen te horen dat ze nog een of twee weken moeten wachten, terwijl artsen na 22 weken geen abortus meer uitvoeren. Het is nog niet voorgekomen dat die 22 weken werden overschreden.

De problemen zijn onder meer ontstaan door een reorganisatie en gedeeltelijk faillissement van Casa. In vier van de zeven klinieken worden niet langer "instrumentele abortussen", abortussen waarbij een operatie noodzakelijk is, uitgevoerd. Van de drie klinieken die dat nog wel doen, kampen er twee - de vestigingen in Amsterdam en Rotterdam - met een personeelstekort.

De Beahuis & Bloemenhovekliniek in Heemstede, een van de twee klinieken die nog late abortussen uitvoeren, kampt volgens directeur Thea Schipper met grote drukte. "Normaal gesproken behandelen we vijftien vrouwen per dag, dat zijn er nu twintig."

Overleg

Minister Edith Schippers van Volksgezondheid en de directies van de Casa-klinieken hadden maandag een overleg. De minister vertelde binnenkort een werkgroep op te richten om de continuïteit van abortuszorg te waarborgen. Eerder zei ze zich al zorgen te maken over de ontwikkelingen bij Stichting Casa Klinieken. Volgens het Nederlands Dagblad werd er jarenlang fraude gepleegd.

Volgens bestuurslid Ron Leenders duurt het nog zeker tot halverwege 2018 voor de Casa-klinieken in Amsterdam en Rotterdam weer volledig kunnen functioneren.

Lees meer over:

NUlifestyle op Facebook

NUlifestyle op Facebook
Een selectie van het laatste lifestyle-nieuws in uw tijdlijn?

Volg ons op Twitter

Mail de redactie

Mail de redactie
Vragen, opmerkingen of tips voor de lifestyle-redactie van NU.nl? Mail: lifestyle@nu.nl 

Dagelijkse nieuwsbrief

Dagelijkse nieuwsbrief
Elke ochtend rond 6.00 uur weten wat het nieuws wordt?

NUwerk

Tip de redactie