Chemische nanodeeltjes uit tatoeage-inkt zouden door het lichaam reizen en zich onder meer vestigen in lymfeklieren. "Deze langdurige veranderingen in de biomoleculen dragen waarschijnlijk bij aan huidontsteking en andere tegenslagen bij tatoeëren."

Dat concluderen wetenschappers in het wetenschappelijke tijdschrift Nature. 

"Vaak kijken mensen die een tatoeage nemen goed of de naalden steriel zijn, maar niemand checkt de chemische samenstelling van de inkt. Onze studie laat zien dat mensen dat misschien beter wel kunnen doen", aldus een van de onderzoekers.

Er zitten verschillende elementen in tatoeage-inkt, waaronder organische pigmenten, zware metalen en titanium dioxide. De onderzoekers hebben "sterk bewijs" gevonden dat giftige elementen uit de tattoo-inkt door het lichaam reizen en zich in lymfeklieren vestigen.

Gevolgen

Wat de eventuele gevolgen daarvan zijn, is nog niet bekend. In de toekomst willen de onderzoekers ook kijken naar het effect van tatoeëren op pigment, organen en weefsels.

"Dat doen we niet alleen voor de eventuele gezondheidsrisico's die bij tatoeëren komen kijken, maar ook om te kunnen beoordelen of andere blootstellingen aan elementen – zoals bijvoorbeeld nanodeeltjes in bepaalde soorten make-up – schadelijk kan zijn als het wordt toegebracht op een beschadigde huid."