Donderdag 11 augustus 2022 | Het laatste nieuws het eerst op NU.nl
Operatie scheiding Siamese tweeling

Plastische chirurgie nauwkeuriger door nieuwe software

Plastisch chirurgen zouden door een nieuw computerprogramma in staat zijn om bij operaties minder zenuwen te raken. Want zo stellen onderzoekers "de anatomie, zenuwen, bloedvaten en spieren zijn bij niemand gelijk."
Door NU.nl

Dat zegt Anton Kerver, plastisch chirurg in opleiding bij het Catharina Ziekenhuis in Eindhoven die dinsdag op zijn nieuwe softwareprogramma promoveert. Kerver werkte samen met professor Kleinrensink van de afdeling Neurowetenschappen-Anatomie van het Erasmus MC.

Het computerprogramma Assisted Surgical Anatomy Mapping (CASAM) voorspelt de anatomie van het lichaam door middel van algoritmes. Het geeft de chirurg vervolgens een gemiddeld beeld van de menselijke anatomie, waardoor de chirurg direct kan zien waar een zenuw loopt en veilig kan opereren. 

Zenuwschade

"Dankzij deze nieuwe techniek kan de chirurg heel gericht zijn werk doen. We kunnen nu op basis van een grote hoeveelheid data de richtlijnen voor meerdere operaties aanpassen, bijvoorbeeld wat betreft de plaats en richting van de incisies, om zo de kans op zenuwschade fors te verkleinen", aldus Kerver. 

Tijdens vervolgonderzoek zouden anatomische verschillen tussen mensen met een andere etniciteit onderzocht kunnen worden. "Zo kan nog meer zorg op maat worden geboden aan verschillende patiënten. Bovendien zou CASAM in de toekomst live in de operatiekamer gebruikt kunnen worden om de anatomische variaties op de patiënt te projecteren. Zo kan de chirurg ter plekke de veilige zones voor de behandeling bepalen."

 


Lees meer over:

Plastische chirurgieGezondheid

Aanbevolen artikelen