Zaterdag 1 oktober 2022 | Het laatste nieuws het eerst op NU.nl
Online dokter arts met tablet huisarts

Tekentest kan Parkinson vroegtijdig opsporen

Nieuwe software die de schrijfsnelheid en -druk van een persoon meet, heeft de mogelijkheid om te analyseren of de gebruiker in kwestie de ziekte van Parkinson heeft.
Door NU.nl

Dat schrijft de BBC woensdag, naar aanleiding van een publicatie in Frontiers in Neurology.

In het onderzoek moesten 27 Parkinson-patiënten en 28 personen die de ziekte niet hebben, gebruik maken van de ontwikkelde software. Zij moesten op een tablet een spiraal tekenen.

Vervolgens werd de snelheid en de druk van het tekenen gemeten. De software slaagde erin om te herkennen welke van de onderzoekdeelnemers bestonden uit Parkinsonpatiënten. Ook kunnen de gegevens worden gebruikt om aan te geven hoe ernstig de symptomen zijn.

Volgens de onderzoekers kan de tekentest door (huis)artsen worden gebruikt om patiënten van middelbare leeftijd of ouder te controleren op de eerste signalen van Parkinson. Ook kan het hulpmiddel worden ingezet wanneer moet worden bekeken of medicatie voor de ziekte aanslaat.

Chronisch

De ziekte van Parkinson is een chronische ziekte, waarvan de oorzaak onduidelijk is. De ziekte tast hersencellen aan die bewegingen van het lichaam coördineren. Beven, een slechte coördinatie en stijfheid in de ledematen zijn bekende symptomen van de ziekte.


Lees meer over:

ParkinsonGezondheid

Aanbevolen artikelen