Het risico op trombose en andere gezondheidsproblemen lijkt groter naarmate mensen langer zijn.

Dat stellen Zweedse wetenschappers in Circulation: Cardiovascular Genetics.

Zij bestudeerden data van meer dan twee miljoen Zweedse broers en zussen en constateerden onder meer dat het risico op trombose het kleinst was bij de kleinste mannen en vrouwen.

Het risico bij mannen die kleiner waren dan 1.60 meter, was 65 procent kleiner dan bij mannen die 1.88 meter of groter waren. Bij vrouwen die kleiner waren dan 1.55 meter verminderde het risico op trombose met 69 procent vergeleken met vrouwen langer dan 1.83 meter.

"Aan lengte valt niets te doen", zegt hoofdonderzoeker Bengt Zöller. "We zien wel dat de lengte van de bevolking blijft toenemen, wat mogelijk bijdraagt aan het feit dat trombose vaker voorkomt."

Zwaartekracht

Volgens Zöller heeft zwaartekracht mogelijk iets te maken met het verband tussen lengte en trombose. "Langere personen hebben langere aderen in hun benen en dus een grotere oppervlakte waar problemen kunnen optreden. Ook heeft zwaartekracht meer invloed op de beenaderen van langere personen, waardoor het bloed misschien langzamer wordt rondgepompt."

Een tekortkoming van de studie was dat de onderzoekers geen informatie hadden over de jeugd van de deelnemers, het milieu waarin ze opgroeiden en het dieet dat ze volgden.

In Nederland is de gemiddelde man bijna 1.83 meter lang. Vrouwen zijn gemiddeld 1.69 meter lang.