Sigaretten met minuscule gaatjes in het filterpapier zijn net zo schadelijk als sigaretten zonder ventilatie. Dat blijkt uit onderzoek van het Rijksinstituut van Volksgezondheid en Milieu (RIVM) naar de zogenaamde sjoemelsigaret.

De fabrikanten introduceerden met deze sigaretten een 'gezonder alternatief'. Door de gaatjes zouden rokers minder nicotine en teer binnen krijgen.

Volgens het onderzoek passen rokers (bewust of onbewust) hun rookgedrag aan om de hoeveelheid nicotine binnen te krijgen waaraan ze zijn gewend. Om alsnog de gewenste hoeveelheid nicotine binnen te krijgen gaan zij dieper inhaleren, meer en/of langere trekjes nemen of zelfs meer sigaretten op een dag roken.

Ook bedekken rokers een deel van de ventilatiegaatjes met hun vingers en mond tijdens het roken. Hierdoor krijgen ze dus alsnog minstens zoveel schadelijke stoffen binnen als van sigaretten zonder ventilatiegaatjes.

Tegenwoordig hebben vrijwel alle sigarettenfilters ventilatiegaatjes. Er is nog wel verschil in het aantal, de grootte en de plaats van de gaatjes.

Aangifte

Advocate Bénédicte Ficq deed vorig jaar september aangifte namens Stichting Rookpreventie Jeugd, longkankerpatiente Anne Marie van Veen en COPD-patiente Lia Breed .De vier grote tabaksproducenten die in Nederland actief zijn, Philip Morris International, British American Tobacco, Imperial Tobacco Benelux en Japan Tobacco, zouden zich onder andere schuldig maken aan moord dan wel doodslag en/of poging tot zware mishandeling met voorbedachten rade.

In maart sloot KWF Kankerbestrijding zich aan bij de aanklacht. In de aangifte wordt ook gesproken over de gaatjes in sigaretten. Op deze manier wordt er bij de test minder teer, nicotine en koolmonoxide afgeven dan bij normaal gebruik.