Donderdag 26 mei 2022 | Het laatste nieuws het eerst op NU.nl
pil pillen medicijnen pijnstillers antibiotica

Ruim 700 meldingen over vergiftigingen door voedingssupplement

Voedingssupplementen, bijvoorbeeld voor meer energie of een slankere lijn, zijn lang niet altijd gezond en bevatten soms zelfs verboden stoffen. Daar komt bij dat de informatie op de etiketten niet altijd klopt.
Door ANP/NU.nl

Dit staat in het jaaroverzicht over 2016 van het Nationaal Vergiftigingen Informatie Centrum (NVIC).

Het meest risicovol zijn sport- en afslankmiddelen, zegt het centrum. "Hierin worden vaak illegale stoffen aangetroffen die serieuze gezondheidsklachten kunnen geven.''

Middeltjes die voorafgaand aan het sporten moeten worden genomen, kunnen bij stevige inspanning "in sommige gevallen leiden tot levensbedreigende situaties.''

Een derde van de meldingen betrof gevallen waarbij jonge kinderen een ongeschikt supplement hadden ingenomen, zoals melatonine.

Het NVIC kreeg vorig jaar een kleine vijfhonderd meldingen over rustgevende supplementen en bijvoorbeeld ook 64 over mensen die olie van de hennepplant hadden ingenomen. Er werd misselijkheid, slaperigheid, duizeligheid, verwardheid, versnelde hartslag en hallucinatie opgegeven als gevolg. In totaal kwamen er 740 meldingen binnen bij het centrum.

Libidoverhoger

Eerder dit jaar waarschuwde de NVWA voor libidoverhogers en afslankpillen. Gevaarlijke stoffen als sildenafil, sibutramine en amfetamine-achtige stoffen zoals synefrine en cafeïne zaten in meer dan 60 procent van de supplementen die de autoriteit onderzocht.

Aanbevolen artikelen