Maandag 8 augustus 2022 | Het laatste nieuws het eerst op NU.nl
Ongezond

'Schijnbaar gezonde mensen met overgewicht lopen meer risico op hartziekten'

Te dikke of obese mensen hebben een verhoogd risico op hart- en vaatziekten, zelfs als ze medisch gezien gezond lijken.
Door NU.nl

Dat zeggen onderzoekers van Imperial College Londen en de universiteit van Cambridge in het European Heart Journal. Hun bevindingen gaan in tegen het idee dat je "dik, maar toch gezond" kunt zijn.

De onderzoekers bestudeerden gegevens van meer dan een half miljoen mensen uit tien Europese landen. De onderzochte personen die te dik waren of obesitas hadden maar wel een normale bloeddruk, bloedsuikerspiegel en cholesterolgehalte hadden, liepen 28 procent meer kans op het ontwikkelen van hartziekten dan mensen met gelijke waarden die een gezond gewicht hadden.

Nog meer risico liepen te dikke mensen die ook een verhoogde bloeddruk, bloedsuikerspiegel of cholesterolgehalte hadden.

'Gezonde obesitas'

"Het concept van 'gezonde obesitas' kan hiermee wel de deur uit", zegt onderzoeker Ioanna Tzoulaki tegen BBC. "De studie toont aan dat mensen met overgewicht die als 'gezond' worden bestempeld, nog geen ongezond metabool profiel hebben ontwikkeld. Dat komt later in hun leven pas, als ze bijvoorbeeld een hartaanval krijgen."

Volgens de onderzoekers is het waarschijnlijk niet het overgewicht zelf dat het risico op hartziekten direct vergroot, maar de gevolgen ervan die in de loop der jaren opspelen, zoals een hoge bloeddruk en hoge glucosewaarden.


Lees meer over:

GezondheidObesitas

Aanbevolen artikelen