Jongvolwassenen die regelmatig een energiedrankje nuttigen, lijken meer kans te hebben later in hun leven cocaïne te gaan gebruiken.

Dat schrijven onderzoekers van de University of Maryland School of Public Health in het blad Drug and Alcohol Dependence.

Voor de studie werden 1.099 jongvolwassenen in de leeftijd van 21 tot 25 jaar vijf jaar lang gevolgd. Personen die gedurende een lange periode regelmatig een energiedrankje tot zich namen, hadden meer kans cocaïne te gaan gebruiken tegen de tijd dat ze 25 jaar oud waren.

Ook gebruikten zij op die leeftijd vaker medicijnen zonder medische reden en liepen zij op 25-jarige leeftijd een hoger risico op alcoholisme.

"Deze resultaten suggereren dat gebruikers van energiedrankjes een verhoogd risico lopen op misbruik van andere, met name stimulerende, middelen", zegt onderzoeker Amelia Arria.

Meer onderzoek

Het is niet duidelijk hoe een hogere inname van energiedrankjes kan leiden tot het gebruik van drugs, maar de onderzoekers dringen wel aan op meer onderzoek, ook omdat energiedrankjes in de Verenigde Staten niet worden gereguleerd door toezichthouder FDA.

Nieuw onderzoek zou zich onder meer moeten richten op jongere mensen, vindt Arria. "We weten dat zij ook regelmatig energiedrankjes nuttigen."

Medici maken zich al langere tijd zorgen om energiedrankjes vanwege de grote hoeveelheid cafeïne die ze vaak bevatten. Cafeïne kan de bloeddruk verhogen. Een teveel kan leiden tot (eventueel fatale) hartproblemen.

Het Voedingscentrum adviseert jongeren tussen de 13 en 18 jaar maximaal één energiedrankje per dag te nemen.