Verergerde luchtvervuiling, veroorzaakt door klimaatverandering, zorgt tegen 2030 naar schatting wereldwijd voor de vroegtijdige dood van zestigduizend extra mensen.

Dat aantal kan oplopen tot 260.000 in het jaar 2100, schrijven onderzoekers van de universiteit van North Carolina in Nature Climate Change.

Momenteel sterven er jaarlijks wereldwijd zo'n 5,5 miljoen mensen vroegtijdig aan de gevolgen van luchtvervuiling.

De auteurs zeggen dat dit de meest uitgebreide studie tot nu toe is over dit onderwerp. Zij zetten de klimaatmodellen uit landen als de Verenigde Staten, Frankrijk, Japan en Nieuw-Zeeland naast elkaar voor het onderzoek.

Naar verwachting zorgt verergerde luchtvervuiling door klimaatverandering wereldwijd voor meer sterfgevallen, behalve in Afrika. "Luchtvervuiling heeft invloed op dingen als hartaanvallen, beroertes en longkanker", zegt onderzoeker Jason West tegen CBS News.

Hittestress

Verder wordt verwacht dat klimaatverandering ook meer hittestress (opwarming van het lichaam, waardoor 'warmteziekten' ontstaan) tot gevolg heeft en zorgt voor een bredere verspreiding van besmettelijke ziekten en minder toegang tot schoon water en voedsel.

Een gezamenlijke inspanning om klimaatverandering tegen te gaan, zou volgens de onderzoekers een groot verschil kunnen maken.