Vrijdag 12 augustus 2022 | Het laatste nieuws het eerst op NU.nl

'Gematigde drinkers hebben lagere kans op diabetes'

Mensen die gematigd bepaalde soorten alcohol drinken, zouden een lagere kans hebben op het ontwikkelen van diabetes type 2 dan personen die andere hoeveelheden alcohol drinken. 
Door NU.nl

Dat blijkt uit gegevens van 70.000 Denen, verkregen uit een grootschalig gezondheidsonderzoek dat ruim vijf jaar duurde. De deelnemers aan het onderzoek deelden gedurende deze jaren gegevens over hun drankgewoonten en andere details over hun gezondheid, die zijn gepubliceerd in het tijdschrift Diabetologia.

Belangrijk om te vermelden is dat geheelonthouders de laagste kans hebben op het ontwikkelen van diabetes type 2. 

In de jaren van het onderzoek kregen 859 mannen en 887 vrouwen diabetes. De onderzoekers berekenden daarop welke mate van alcoholconsumptie de laagste kans op diabetes als gevolg heeft.

Daaruit kwam naar voren dat veertien alcoholische dranken voor mannen en negen voor vrouwen het meest gunstige effect zouden bewerkstellingen van alle drinkhoeveelheden. Mannen hebben bij deze hoeveelheid alcohol 43 procent minder kans op diabetes, vrouwen 58 procent.

Bier

Ook werd de relatie bekeken tussen de soorten alcohol en de kans op diabetes. Mannen die tussen de een en zes biertjes per week dronken, zagen hun kans op de ziekte met 21 procent slinken. Bij vrouwen werd er geen associatie tussen bier en diabetes aangetroffen.

Bij hen werd echter wel een verband aangetroffen tussen likeuren en diabetes. Vrouwen die wekelijks zeven of meer eenheden likeur consumeerden, zagen hun kans op de ziekte juist met 83 procent toenemen.

Zowel bij mannen als bij vrouwen werd er een verlaagde kans op diabetes aangetroffen wanneer zij zeven of meer glazen wijn per week dronken. Mannen zagen hun kans om de ziekte te krijgen met 25 procent afnemen en vrouwen met 30 procent.

Conclusie

Mogelijk heeft de bijbehorende levensstijl van mensen die drinken ook te maken met de lagere kans op diabetes. Zij aten doorgaans gezonder en hadden gemiddeld een lagere BMI (body mass index).

Professor Janne Tulstrup benadrukt dat deze conclusie wordt getrokken op basis van vijf jaar aan gegevens, maar ziet geen reden om aan te nemen dat de resultaten anders zouden zijn wanneer deze periode verlengd wordt.

Diabetes type 2 is de meest voorkomende vorm van suikerziekte. Negen op de tien mensen met suikerziekte heeft diabetes type 2, de enige vorm waarbij de levensstijl van invloed is.


Lees meer over:

AlcoholGezondheidDiabetesEten en Drinken

Aanbevolen artikelen