Onderzoekers van het Desmond Tutu hiv-centrum in Zuid-Afrika zijn positief gestemd over de mogelijkheden om in de toekomst een vaccin te ontwikkelen tegen hiv en aids. Een nieuwe medicijncombinatie maakt die mogelijkheid realistischer.

Wetenschappers van het Zuid-Afrikaanse centrum melden maandag dat de mogelijkheden om hiv en aids te voorkomen en te genezen dichterbij lijkt nu zij een combinatie van medicijnen en vaccinaties hebben gevonden waardoor regelmatige medicatie in de toekomst mogelijk niet meer nodig is voor patiënten.

"Nieuwe producten blijven nodig. Het gevaar in dit virus ligt in dat het zich constant aanpast, waardoor bestaande medicijnen uiteindelijk niet meer werken", aldus Lisa Gail-Bekker, hoofdonderzoeker, in een reactie.

Tijdens een conferentie in Parijs presenteerden de onderzoekers hun bevindingen aan het publiek, waarbij ook een medicijn gepresenteerd werd waardoor patiënten iedere vier tot acht weken een injectie moeten komen halen in plaats van dagelijks medicijnen slikken.