Het gebruik van bepaalde soorten antibiotica tijdens de zwangerschap kan mogelijk het risico op aangeboren afwijkingen vergroten. Het zijn voornamelijk de zogeheten chinolonen die moeten worden vermeden.  

Dat blijkt uit een grootschalig Canadees onderzoek gepubliceerd in The British Journal of Clinical Pharmacology.

Onderzoekers van de universiteit van Montreal onderzochten 139.938 moeders die zijn bevallen tussen 1998 en 2008. Van hen werd het antibioticagebruik tijdens de eerste twaalf weken van de zwangerschap bijgehouden. Vervolgens werd gekeken naar afwijkingen bij het kind die ontstonden in het eerste levensjaar. 

Chinolonen

De onderzoekers concluderen dat niet alle soorten antibiotica schadelijk zijn. Het zijn vooral de zogeheten chinolonen die mogelijk afwijkingen tot gevolg hebben en tijdens de zwangerschap. Zo zouden de antibiotica ciprofloxacine en levofloxacine schade kunnen toebrengen aan het vaatstelsel en mogelijk hartafwijkingen tot gevolg hebben. 

Het gebruik van antibiotica tijdens de zwangerschap valt echter niet altijd te vermijden. Daarom willen de onderzoekers benadrukken dat het verband niet voor alle antibiotica geldt.