Vrouwen die tijdens hun zwangerschap voldoende bewegen en gezond eten, lopen mogelijk een verminderd risico van 10 procent op een keizersnede.

Dat zeggen Britse onderzoekers van Queen Mary University in Londen in BMJ. Zij keken naar 36 eerdere onderzoeken onder in totaal 12.500 vrouwen uit zestien landen.

Een keizersnede kan complicaties voor zowel moeder als kind met zich meebrengen, zoals bloedingen, infecties of beschadiging van de blaas (moeder) en ademhalingsproblemen (kind).

Dieetadviezen die de vrouwen kregen voorgeschreven, waren een verminderde inname van suikerhoudende dranken, overstappen naar magere varianten van zuivelproducten en het eten van meer groente en fruit.

Hun bewegingsprogramma bestond onder meer uit het beoefenen van aerobics, wandelen, fietsen op een hometrainer of trainen met gewichten.

Voordelen

Uit de resultaten bleek dat een dieet in combinatie met beweging ervoor zorgde dat vrouwen gemiddeld 0,7 kilo minder aankwamen tijdens hun zwangerschap in vergelijking met andere vrouwen.

"Vaak wordt gedacht dat vrouwen niet mogen bewegen tijdens hun zwangerschap omdat dat slecht zou zijn voor de baby", zegt onderzoeker Shakila Thangaratinam.

"Maar hiermee is aangetoond dat dat niet zo is en dat er extra voordelen zijn, waaronder een vermindering van het aantal kilo's dat vrouwen aankomen, een verminderd risico op diabetes tijdens de zwangerschap en een verminderd risico op een keizersnede."