Het Longfonds wil dat buitenzwembaden rookvrij worden, in navolging van pretparken.

Directeur Michael Rutgers dinsdag in een persbericht. "Daar spelen veel kinderen en dat maakt buitenzwembaden juist een plek waar rookvrij de norm zou moeten zijn. Met het stappenplan rookvrij spelen hopen we dat zwembaden hier deze zomer nog mee aan de slag gaan."

Het Longfonds ziet dat er steeds meer Nederlanders voorstander zijn om plekken waar kinderen spelen rookvrij te maken. Dat geldt niet alleen voor de speeltuin en kinderboerderij, maar ook voor een speelplek als het buitenzwembad.

Uit onderzoek, uitgevoerd door Kantar Public in opdracht van KWF Kankerbestrijding (2017), blijkt dat bijna de helft van de Nederlanders (48 procent) voorstander is van een rookvrije speel- en ligweide bij het zwembad. In 2009 was dit nog minder dan een kwart van de mensen (23 procent).

Pretparken

Sinds maart is het niet meer toegestaan om een sigaret op te steken in de wachtrijen voor attracties in grote Nederlandse pretparken. Daartoe hebben 21 parken, verenigd in de Club van Elf, besloten. Bij de Club van Elf zijn de grootste attractieparken aangesloten, waaronder de Efteling, Diergaarde Blijdorp, Duinrell, Toverland, Madurodam en Walibi. In sommige van deze parken was roken al langer verboden.