De GGD Amsterdam gaat homo's begeleiden bij het gebruik van hiv-preventiepil PrEP. Dit begeleidingstraject is specifiek bedoeld voor mannen met een hoog risico op een hiv-infectie.

Dat meldt Het Parool donderdag.

De gemeenteraad stemde donderdagochtend in met een initiatiefvoorstel van GroenLinks en D66. Deze partijen willen dat de gemeente door voorlichting, begeleiding en controle het informele gebruik van PrEP ondersteunt.

Preventie

PrEP werkt als preventiemiddel tegen hiv. Het medicijn biedt geen bescherming tegen andere soa's. Voorlopig wordt het prijzige product – 550 euro voor 30 pillen – nog niet door de ziektekostenverzekering vergoed.

Daardoor halen steeds meer mensen hun pillen uit het buitenland. Dat is goedkoper, maar het medicijn wordt op die manier gebruikt zonder medische begeleiding.

Begeleiding

GGD Amsterdam adviseert het middel alleen onder begeleiding te gebruiken. Anders is het gebruik risicovol, zegt ook Aidsfonds-Soa Aids Nederland. Volgens het fonds kan het hiv-virus zich dan bij de hiv-positieve patient bijvoorbeeld aanpassen en resistent worden.

Met het initiatief wil Amsterdam een voortrekkersrol blijven vervullen in de strijd tegen hiv. Wethouder Eric van der Burg steunt het voorstel en hoopt dat andere Nederlandse gemeenten eenzelfde initiatief zullen nemen.