Verband gevonden tussen risico op prostaatkanker en lichaamslengte

Britse wetenschappers hebben een verband gevonden tussen lichaamslengte bij mannen en het risico op het ontwikkelen van prostaatkanker. 

Dat schrijven de onderzoekers van de Universiteit van Oxford in BMC MedicineDe onderzoekers concluderen tevens dat de kans om aan de ziekte te overlijden toeneemt naarmate de lichaamslengte groter is. Ook werd er een verband gevonden tussen overgewicht en het ontwikkelen van de ziekte. 

De onderzoekers hielden data bij van 141.896 Europese mannen door heel Europa over een gemiddelde periode van 13,9 jaar. Daarin werden 7.024 gevallen van prostaatkanker ontdekt. 934 mannen overleden aan de ziekte.

De onderzoekers concluderen dat met iedere tien centimeter aan lichaamslengte extra, het risico om de ziekte te ontwikkelen met 21 procent toeneemt. De kans om eraan te overlijden neemt dan met 17 procent toe. Voor iedere tien centimeter aan extra taille geldt een verhoogd risico van respectievelijk 13 en 18 procent.

Prostaatkanker is de meest voorkomende vorm van kanker onder mannen in Europa en de op een na meest gediagnosticeerde kankervorm bij mannen wereldwijd.

Lees meer over:

NUlifestyle op Facebook

NUlifestyle op Facebook
Een selectie van het laatste lifestyle-nieuws in uw tijdlijn?

Volg ons op Twitter

Mail de redactie

Mail de redactie
Vragen, opmerkingen of tips voor de lifestyle-redactie van NU.nl? Mail: lifestyle@nu.nl 

Dagelijkse nieuwsbrief

Dagelijkse nieuwsbrief
Elke ochtend rond 6.00 uur weten wat het nieuws wordt?
Tip de redactie