Woensdag 5 oktober 2022 | Het laatste nieuws het eerst op NU.nl
Kanker, tumor, kankercellen

'Vaccin op maat' tegen kanker lijkt succesvol

Een proef waarbij oncologen groepjes kankerpatiënten behandelden met een zogeheten gepersonaliseerd vaccin lijkt succesvol te zijn.
Door NU.nl

Dat schrijft de Volkskrant op basis van Duits en Amerikaans onderzoek, dat is gepubliceerd in Nature.

Deze nieuwe manier van behandelen met vaccins die molecuul voor molecuul worden samengesteld, kan voorlopig nog niet op grote schaal worden toegepast. "De kosten zijn nog enorm, maar kunnen de komende jaren drastisch omlaag als het proces wordt geautomatiseerd", zegt onderzoeksleider Ugur Sahin tegen de Volkskrant.

Aan het onderzoek namen negentien patiënten deel met een gevorderd melanoom, een vorm van huidkanker. Zij werden eerst geopereerd en vervolgens behandeld met een molecuulcocktail, die werd samengesteld na het bestuderen van moleculaire kenmerken van de tumoren. 

In Duitsland bleef de kanker weg bij acht van de dertien patiënten. Twee overleden er en bij een ander ging de ziekte alsnog weg. In de Verenigde Staten bleef de ziekte een paar jaar weg bij vier van de zes patiënten. Bij de overige twee verdwenen uitzaaiingen nadat het immuunsysteem extra was opgevoerd.

In de toekomst hopen de onderzoekers ook vaccins te kunnen ontwikkelen voor andere soorten kanker.


Lees meer over:

KankerGezondheid

Aanbevolen artikelen