Zaterdag 24 september 2022 | Het laatste nieuws het eerst op NU.nl
reageerbuisbevruchting ivf

'Leeftijd man heeft meer effect op slagingskans ivf-behandeling dan gedacht'

Niet alleen de leeftijd van de vrouw, maar ook die van de man heeft invloed op de succeskansen bij een ivf-behandeling. Dat blijkt uit een onderzoek van de Amerikaanse universiteit Harvard, dat zondag werd gepresenteerd.
Door NU.nl

De onderzoekers brachten hun studie voor het voetlicht tijdens het jaarlijks congres van het Europees Genootschap voor Menselijke Voortplanting en Embryologie in Genève, meldt de BBC​ maandag.

Ze bestudeerden bijna negentienduizend ivf-cyclussen bij bijna achtduizend stellen en kwamen tot de conclusie dat oudere mannen een lagere kans hebben een kind te verwekken dan jongere mannen met een vrouwelijke partner van dezelfde leeftijd. Dat staat haaks op de aangenomen wijsheid dat mannen hun leven lang onverminderd vruchtbaar blijven.

Uit het onderzoek blijkt dat mannen in de leeftijdsgroep 40-42 jaar in verband werden gebracht met een 46 procent lagere kans om via een ivf-behandeling een kind te verwekken dan mannen van 30-35 jaar als de leeftijd van de vrouw onder de dertig jaar lag. 35-jarige vrouwen hadden een aanmerkelijk hogere slagingskans als hun mannelijke partner onder de dertig jaar oud was dan als hij midden-30 was.

Mutaties

De resultaten bevestigen in plaats daarvan het beeld dat spermamutaties en een daling van het aantal zaadcellen zorgen voor een verminderde vruchtbaarheid bij oudere mannen, zowel bij natuurlijke als kunstmatig geassisteerde bevruchtingen.

Uit andere onderzoeken is gebleken dat de zaadcellen van oudere mannen vatbaarder zijn voor genetische fouten, die in verband zijn gebracht met de ontwikkeling van autisme en schizofrenie bij kinderen.

De onderzoekers en andere deskundigen benadrukken dat er nog meer onderzoek nodig is om duidelijkheid te scheppen over het effect van leeftijd op de mannelijke vruchtbaarheid.

Aanbevolen artikelen