Meisjes in de basisschoolleeftijd met astma of eczeem hebben gemiddeld minder zelfvertrouwen dan meisjes zonder deze aandoeningen. Bij jongens is er gemiddeld genomen geen effect op het zelfvertrouwen.

Van de 4- tot 12-jarigen had in 2016 4 procent van de kinderen astma en 6 procent chronisch eczeem. Dat blijkt maandag uit onderzoek van het CBS en het Erasmus MC.

Voor het onderzoek werden de gegevens van 5.300 kinderen uit de Gezondheidsenquête van het CBS tussen 2010 en 2013 gebruikt. De vragen zijn beantwoord door hun ouders.

Meisjes met de genoemde aandoeningen hebben gemiddeld een lagere psychosociale kwaliteit van leven. Zo hebben zij volgens hun ouders minder vertrouwen in hun eigen kunnen en uiterlijk, en laten vaker lastig gedrag zien. Jongens met eczeem of astma hebben gemiddeld gezien niet minder zelfvertrouwen dan jongens die deze beperkingen niet hebben.

Levenskwaliteit

Kinderen met astma en/of eczeem hebben gemiddeld genomen een lagere fysieke kwaliteit van leven dan kinderen zonder chronische aandoening. Dit omdat zij hinder van hun ziekte ondervinden als ze bijvoorbeeld bij vrienden gaan spelen en vaker pijn hebben. Zowel jongens als meisjes deze fysieke beperkingen volgens het onderzoek.