'Inspectie heeft moeite met bijbenen aantal zorginstellingen voor jongeren'

De inspectie voor de jeugdzorg heeft steeds meer moeite met het controleren van het groeiende aantal logeerhuizen, gezinshuizen en zorgboerderijen.

Dat schrijft Trouw. In 2014 had de inspectie nog te maken met 120 grote instellingen, maar inmiddels gaat het om zo'n 3.000 instellingen.

Voor het particuliere zorgaanbod geldt geen verplichte registratie, waardoor de inspectie niet precies weet hoeveel kleine aanbieders er zijn. Als ze wel worden aangemeld, krijgen instellingen een uitgebreide vragenlijst toegestuurd. Als de inspectie het nodig vindt, volgt daarna een bezoek.

In de afgelopen maanden werden 26 aanbieders bezocht, waarvan er zes niet aan belangrijke eisen voldeden. Zo konden niet alle behandelaars goed inschatten welke specialistische zorg een kind nodig had.

Volgens senior inspecteur Hans Jagers moet bij instellingen minstens één hbo-geschoolde professional werken die geregistreerd is bij de stichting kwaliteitsregister jeugd. "Er moet iemand in huis zijn die risicovolle situaties kan inschatten."

Lees meer over:

NUlifestyle op Facebook

NUlifestyle op Facebook
Een selectie van het laatste lifestyle-nieuws in uw tijdlijn?

Volg ons op Twitter

Mail de redactie

Mail de redactie
Vragen, opmerkingen of tips voor de lifestyle-redactie van NU.nl? Mail: lifestyle@nu.nl 

Dagelijkse nieuwsbrief

Dagelijkse nieuwsbrief
Elke ochtend rond 6.00 uur weten wat het nieuws wordt?

NUwerk

Tip de redactie