Nederlandse jongeren beginnen, in vergelijking met vijf jaar geleden, zo'n anderhalf jaar later aan seks. Met 18,6 jaar heeft de helft van de jongeren geslachtsgemeenschap gehad, in 2012 was dat nog met 17,1 jaar. 

Dat blijkt uit een groot onderzoek Seks onder je 25ste 2017, dat werd uitgevoerd door het Kenniscentrum voor seksualiteit Rutgers en Soa Aids Nederland. Ze werkten samen met gemeentelijke gezondheidsdiensten.

De leeftijd waarop jongeren ervaring hebben met verschillende vormen van seks, zoals 'de eerste keer', ligt nu één tot anderhalf jaar later.

Een duidelijke verklaring voor de verschuiving hebben de onderzoekers niet. Ongeveer de helft van de jongeren die nog geen seks heeft gehad, zegt zichzelf te jong te vinden. Daarnaast wijzen de onderzoekers naar het drukke leven van jongeren met school en verplichtingen en de afleidingen die zij ervaren door sociale media (ondanks de vele datingapps).

Dit zijn de meest voorkomende soa's in Nederland
70
Dit zijn de meest voorkomende soa's in Nederland

Minder condooms

De onderzoekers noemen het zorgelijk dat ruim 40 procent van de jongeren geen condoom gebruikt bij een 'onenightstand'. Bij de eerste keer seks gebruikt 70 procent van de jongeren een condoom, maar daarna neemt het gebruik sterk af. Als jongeren met een sekspartner stoppen met het gebruik ervan, zegt driekwart van de jongens en twee derde van de meisjes zich niet te hebben laten testen op geslachtsziekten (soa’s).

De belangrijkste redenen om geen condoom te gebruiken zijn het gebruik van andere anticonceptiemiddelen, het vertrouwen dat partners in elkaar hebben, of dat het minder lekker is.

Maatschappelijke ontwikkelingen

De onderzoekers noemen het opvallend dat 12 procent van de meisjes en 13 procent van de jongens wel eens een naaktfoto of seksfilmpje van zichzelf naar iemand anders heeft gestuurd in het afgelopen halfjaar. Dat is veel meer dan in 2012: toen was dat nog respectievelijk 4 en 6 procent.

Op andere vlakken noemt Rutgers een aantal positieve ontwikkelingen. Zo is het aantal jongeren dat ooit gedwongen is om iets te doen op seksueel gebied, iets afgenomen. Ook is het aantal jongeren dat uitingen van homoseksualiteit afkeurt sterk gedaald. Vijf jaar geleden keurde de helft van de jongens en een kwart van de meisjes het af als twee jongens elkaar zoenen op straat. In 2017 is dat percentage vrijwel gehalveerd naar 27 procent van de jongens en 13 procent van de meisjes.

Het onderzoek werd uitgevoerd onder ruim twintigduizend jongeren. Het is de derde keer dat een dergelijk onderzoek werd uitgevoerd; de eerste keer was in 2005.