Woensdag 5 oktober 2022 | Het laatste nieuws het eerst op NU.nl

'Heropname ziekenhuis kan eenvoudig voorkomen worden'

Door aan de patiënt te vragen of de thuissituatie het toelaat om weer naar huis te kunnen na een ziekenhuisopname, kan een onnodige heropname mogelijk voorkomen worden.
Door NU.nl

Dat blijkt uit een promotieonderzoek van Louise van Galen van het VUmc. Een op de tien patiënten, vooral 70-plussers, ligt na ontslag binnen dertig dagen weer in het ziekenhuis, met volle ziekenhuizen als gevolg. 

Jaarlijks worden er 1,7 miljoen Nederlanders in het ziekenhuis opgenomen, waarvan 10 procent binnen een maand na ontslag weer terugkeert. "Door betere communicatie aan het bed denken wij dat circa 50 procent van deze heropnames voorkomen kan worden", zegt Van Galen. 

Van Galen bekeek de situatie van 1.300 patiënten uit vijftien ziekenhuizen in binnen- en buitenland. Hieruit bleek dat de dokter vaak niet vraagt of zij wel naar huis kunnen. "Meestal is het een mededeling: u mag naar huis, want u bent volgens ons beter. Maar de arts vraagt vaak niet of dat eigenlijk wel kan", stelt de onderzoekster. 

Hierdoor worden patiënten vaak 'te snel' naar huis gestuurd.

Luisteren

Er werd ook niet altijd naar de patiënt geluisterd wanneer zij vertelden dat ze nog niet klaar waren voor ontslag, zo concludeerde Van Galen. 

"Als een patiënt thuis de trap niet op kan komen, kan het weer misgaan. Wanneer de arts op de hoogte is, kan hij zorgen dat er een bed op de begane grond wordt geplaatst", stelt de onderzoekster.


Lees meer over:

Gezondheid

Aanbevolen artikelen