Donderdag 29 september 2022 | Het laatste nieuws het eerst op NU.nl

Transgenders krijgen subsidie voor borstprotheses

Demissionair minister Edith Schippers (Volksgezondheid) gaat jaarlijks 2,8 miljoen euro vrijmaken voor borstprotheses bij transgenders. Dat heeft ze de Tweede Kamer donderdag laten weten.
Door ANP

Bij de meeste transgenders die lichamelijk vrouw willen zijn, is er ook na een hormoonbehandeling te weinig borstgroei. Zij kunnen dat volgens Schippers als een "ernstige belemmering" in hun transitie ervaren.

"Ik vind het van belang om deze belemmering te verminderen, mede met het oog op de sociaal-economische positie van transgenders. Een subsidieregeling voor vergoeding van borstprotheses bij transgenders vanuit emancipatieperspectief kan daaraan bijdragen", aldus Schippers.

De behandeling voor deze groep valt buiten het basispakket van de zorg. Daarop was veel kritiek op van onder meer het COC. Schippers komt dus nu met een subsidieregeling.

Het is niet bekend hoeveel transgenders gebruik zouden willen maken van de regeling, aldus de minister. Vanaf voorjaar volgend jaar kunnen man-vrouw transgenders naar verwachting gebruikmaken van de subsidieregeling.


Lees meer over:

Trans personen

Aanbevolen artikelen