'Koorts tijdens zwangerschap vergroot kans op autistisch kind'

Vrouwen die gedurende hun zwangerschap last hebben van koorts of verhoging, zouden meer kans hebben om een kind te krijgen dat autisme heeft.

Dat blijkt uit onderzoek van de universiteit van Columbia, waarbij 95.754 Noorse kinderen werden onderzocht die zijn geboren tussen 1999 en 2009.

15.700 daarvan hebben een moeder die koorts kreeg tijdens de zwangerschap. In deze groep werden 583 kinderen aangetroffen die autisme hebben.

Uit het onderzoek, gepubliceerd in Molecular Psychiatry, bleek dat de kans op autisme met 34 procent toenam wanneer vrouwen tijdens hun zwangerschap last hadden van een milde koorts. Dit risico liep op tot 40 procent wanneer zij koorts kregen tijdens het tweede trimester.

Verdriedubbelen

Vrouwen die drie of meer keer koorts kregen na de twaalfde week in hun zwangerschap, zagen de kans op een kind met autisme zelfs ruim verdriedubbelen.

De onderzoekers zullen een nieuw studie uitzetten waarbij er ook bloedtesten worden gedaan tijdens en na de zwangerschap, om verder te onderzoeken in hoeverre koorts en infecties mogelijk bijdragen aan een autisme-diagnose. 

Dit is niet de eerste keer dat onderzoek heeft uitgewezen dat koorts tijdens de zwangerschap mogelijk leidt tot een kind met autisme, maar het is wel het meest grootschalige onderzoek tot dusver, melden de auteurs van de studie.

Lees meer over:

NUlifestyle op Facebook

NUlifestyle op Facebook
Een selectie van het laatste lifestyle-nieuws in uw tijdlijn?

Volg ons op Twitter

Mail de redactie

Mail de redactie
Vragen, opmerkingen of tips voor de lifestyle-redactie van NU.nl? Mail: lifestyle@nu.nl 

Dagelijkse nieuwsbrief

Dagelijkse nieuwsbrief
Elke ochtend rond 6.00 uur weten wat het nieuws wordt?

NUwerk

Tip de redactie