'Meer risico's voor oudere mensen bij aspirine dan voorheen gedacht'

Mensen van 75 jaar en ouder die na een beroerte of hartaanval dagelijks aspirine slikken, lopen meer risico op het krijgen van grote maagbloedingen dan voorheen werd gedacht.

Om het risico te beperken op zulke maagbloedingen, die fataal kunnen zijn, zouden ouderen speciale pillen moeten slikken om hun maag te beschermen.

Dat zeggen wetenschappers na onderzoek, gepubliceerd in The Lancet, onder 3.166 patiënten die ooit een beroerte of hartaanval hadden gehad en vervolgens aspirine of een vergelijkbaar bloedverdunnend middel kregen voorgeschreven.

Uit het onderzoek bleek dat het aantal patiënten onder de 65 dat te maken kreeg met ernstige of fatale maagbloedingen jaarlijks op ongeveer een half procent lag, wat neerkomt op een op de tweehonderd mensen.

Bij de leeftijdsgroep 75 tot 84 jaar ging het om drie op de tweehonderd mensen die te maken kregen met een ernstige of fatale maagbloeding.

Verhoogd risico

"Deze nieuwe studie geeft ons een duidelijker beeld van het verhoogd risico en de ernst en gevolgen van bloedingen bij mensen van boven de 75", zegt hoofdonderzoeker Peter Rothwell tegen BBC.

De onderzoekers blijven erbij dat aspirine belangrijke voordelen heeft - zoals het voorkomen van een hartaanval - die opwegen tegen de risico's. Ze waarschuwen verder dat mensen die dagelijks aspirine slikken daar niet zomaar mee mogen stoppen, maar altijd eerst een arts moeten raadplegen.

Lees meer over:

NUlifestyle op Facebook

NUlifestyle op Facebook
Een selectie van het laatste lifestyle-nieuws in uw tijdlijn?

Volg ons op Twitter

Mail de redactie

Mail de redactie
Vragen, opmerkingen of tips voor de lifestyle-redactie van NU.nl? Mail: lifestyle@nu.nl 

Dagelijkse nieuwsbrief

Dagelijkse nieuwsbrief
Elke ochtend rond 6.00 uur weten wat het nieuws wordt?
Tip de redactie