'Virtual reality kan pijn bij tandartsbezoek verminderen'

Tandartspatiënten die tijdens een behandeling tegelijkertijd virtueel rondwandelen op een mooi strand, zouden minder pijn en angst ervaren dan mensen die deze afleiding niet hebben.

Dat blijkt uit een vergelijkend onderzoek van de universiteiten van Plymouth, Exeter en Birmingham, gepubliceerd in Environment and Behavior

De ruim 150 proefpersonen werden willekeurig ingedeeld in drie groepen. Groep 1 kreeg een "gewone" behandeling, waarbij ze niet werden afgeleid door virtual reality-beelden. De tweede groep liep virtueel rond op een strand in Groot-Brittannië en een derde groep kreeg beelden te zien van een niet-bestaande stad.

Na een week werd gevraagd hoe de proefpersonen hun pijn en angst tijdens en na de behandeling (waaronder het vullen of trekken van een kies) hadden ervaren. De mensen die gedurende hun tandartsbezoek middels virtual reality rondliepen op het strand, hadden gemiddeld minder last van pijn en ervoeren ook minder angstgevoelens. 

Juiste omstandigheden

"Dit onderzoek laat zien dat deze technologie onder de juiste omstandigheden kan worden ingezet om patiënten, maar ook de tandartsen te helpen", zegt Karin Tanja-Dijkstra, hoofdonderzoeker van de studie. 

"Uit eerder onderzoek bleek dat mensen zich het meest gelukkig en ontspannen voelen wanneer zij zich bij het strand bevinden", voegt mede-auteur Mathew White toe. "Daarom was het een logische beslissing om te kijken of we dit ook konden inzetten bij mogelijk stressvolle medische behandelingen."

Uitnodigend

Uit dit onderzoek, dat volgens de auteurs nog een uitgebreider vervolg mag krijgen om de hypothese verder te bevestigen, blijkt ook dat alleen afleiding niet genoeg is om pijn en angst te bestrijden. "Dat blijkt uit het feit dat het virtueel rondlopen in een stad geen positieve gevolgen had voor de patiënten. Dit betekent dat de omgeving die zij te zien krijgen ook belangrijk is, die moet uitnodigend en ontspannend zijn", zegt Sabina Pahl, die het onderzoek coördineerde.  

In volgend onderzoek zal worden bekeken of de beelden van het strand ook nuttig kunnen zijn bij andere medische behandelingen. Ook wordt gekeken of de beelden mogelijk nog verbeterd kunnen worden, zodat de patiënten nog minder stress en pijn ervaren.

NUlifestyle op Facebook

NUlifestyle op Facebook
Een selectie van het laatste lifestyle-nieuws in uw tijdlijn?

Volg ons op Twitter

Mail de redactie

Mail de redactie
Vragen, opmerkingen of tips voor de lifestyle-redactie van NU.nl? Mail: lifestyle@nu.nl 

Dagelijkse nieuwsbrief

Dagelijkse nieuwsbrief
Elke ochtend rond 6.00 uur weten wat het nieuws wordt?
Tip de redactie