'Krachttraining voor de spiegel traint ook ongetrainde arm sneller'

Mensen die voor een spiegel één arm trainen, zouden daarmee ook hun ongetrainde andere arm trainen. Door deze optische illusie zou de kracht in de ongetrainde arm toenemen.

Dat blijkt uit onderzoek van de Rijksuniversiteit Groningen. Voor het onderzoek werden in totaal 23 mensen onderzocht, waarvan elf hun rechterarm voor een spiegel trainden. Daardoor werd voor de hersenen de illusie gewekt dat de linkerarm ook werd getraind. De andere twaalf proefpersonen deden dezelfde training, maar dan niet voor de spiegel.

De proefpersonen deden vijftien trainingssessies gedurende drie weken. Bij de groep die zonder spiegel trainde, nam de kracht in de ongetrainde arm met 34 procent toe. Bij de groep die met spiegel trainde, was die krachttoename 27 procentpunt hoger: daar nam de kracht met 61 procent toe.

Dat het trainen van de spieren in één arm ook effect heeft op de spieren in de andere arm was al langer bekend. Volgens de onderzoekers kan onderzoek naar het effect van spiegels op krachttrainingen in de toekomst helpen bij het sneller genezen van bijvoorbeeld een gebroken arm.

Lees meer over:

NUlifestyle op Facebook

NUlifestyle op Facebook
Een selectie van het laatste lifestyle-nieuws in uw tijdlijn?

Volg ons op Twitter

Mail de redactie

Mail de redactie
Vragen, opmerkingen of tips voor de lifestyle-redactie van NU.nl? Mail: lifestyle@nu.nl 

Dagelijkse nieuwsbrief

Dagelijkse nieuwsbrief
Elke ochtend rond 6.00 uur weten wat het nieuws wordt?
Tip de redactie