Woensdag 10 augustus 2022 | Het laatste nieuws het eerst op NU.nl
Overgewicht

Bijna derde van wereldbevolking is te zwaar

Dertig procent van de wereldbevolking is te dik of lijdt aan obesitas. Dat zijn twee keer zoveel mensen als in 1980, blijkt uit een studie die maandag is gepubliceerd in The New England Journal of Medicine.
Door NU.nl/ANP

Zo'n 2,2 miljard volwassenen en kinderen hebben gezondheidsproblemen doordat ze te dik zijn. Onder hen hebben 600 miljoen volwassenen en 108 miljoen kinderen een BMI boven de 30, wat betekent dat ze ernstig overgewicht hebben.

Slechte eetgewoonten en weinig lichaamsbeweging zijn volgens de deskundigen de belangrijkste oorzaken van het groeiend aantal mensen met gevaarlijk overgewicht.

Verstedelijking en economische ontwikkeling hebben ook in arme landen voor een toename van obesitas gezorgd doordat een deel van de bevolking is overgeschakeld van een traditioneel groenterijk dieet op goedkoop, bewerkt voedsel met veel vet, suiker en zout.

De auteurs, die de bevolking van 165 landen tussen 1980 en 2015 onderzochten, maken zich grote zorgen over de wereldwijde gezondheid. De onderzoekers stellen dat in 2015 ongeveer 4 miljoen mensen zijn overleden als direct gevolg van hun zwaarlijvigheid, 28 procent meer dan in 1990.


Lees meer over:

GezondheidLifestyleObesitasOvergewicht

Aanbevolen artikelen