Vrijdag 30 september 2022 | Het laatste nieuws het eerst op NU.nl
nfi

Meer donorkinderen willen afkomst achterhalen via DNA-databank Fiom

Het aantal aanmeldingen op maandbasis bij de Fiom KID-DNA Databank is meer dan verdubbeld. Steeds meer donorkinderen willen hun afkomst achterhalen. Fiom heeft moeite de groeiende vraag bij te benen en heeft het ministerie van Volksgezondheid gevraagd om meer geld.
Door NU.nl

"Gemiddeld krijgen we maandelijks tien tot vijftien nieuwe aanmeldingen", zegt Fiom-directeur Ellen Giepmans maandag in het AD. "Maar in mei waren dat er veertig en in de eerste week van juni al twintig."

Volgens Giepmans wordt de drukte bij de databank veroorzaakt door de recente publiciteit rond de zoektocht van donorkinderen naar hun biologische ouder. Ook de kwestie rond de Barendrechtse fertiliteitskliniek van de overleden arts Jan Karbaat heeft veel invloed. Hij wordt ervan verdacht in het geheim zijn eigen sperma te hebben gedoneerd. 

"Er komen veel vragen op ons af. We zijn niet in staat om die snel genoeg te beantwoorden. We kijken hoe dat beter kan", aldus de Fiom-directeur.

Gratis onderzoek

In de databank zijn de DNA-gegevens van twaalfhonderd donoren en donorkinderen opgeslagen. Via matches hopen zij elkaar te vinden.

Belangenorganisaties pleiten voor gratis DNA-onderzoek, omdat de kosten voor de databank nu nog hoog zijn. Dat zou een afschrikkend effect veroorzaken voor mensen om hun achtergrond te onderzoeken. 

"Donorkinderen kunnen niks aan deze situatie doen, maar we zadelen hen wel op met de kosten", zegt Giepmans. "Ze hebben het recht om te weten van wie ze afstammen."


Lees meer over:

Donoren

Aanbevolen artikelen