Dinsdag 24 mei 2022 | Het laatste nieuws het eerst op NU.nl

RIVM doet onderzoek naar 'minder schadelijke' sigaret

Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) zal op verzoek van het ministerie van Gezondheid onderzoek doen naar de IQOS, een rookapparaat dat 90 tot 95 procent minder schadelijke stoffen zou bevatten dan een gewone sigaret.
Door NU.nl

Het apparaat, geproduceerd door Philip Morris, is sinds woensdag officieel te koop. In de IQOS wordt een klein formaat sigaret gestopt, waarvan de tabak tot 300 graden wordt verhit. Omdat de tabak niet brandt, heeft dit als gevolg dat er veel minder schadelijke stoffen vrijkomen.

Philip Morris stelt dat onafhankelijk onderzoek uitwijst dat de IQOS veel minder schadelijk is dan een gewone sigaret en wil zelfs een plek in het tabaksontmoedigingsbeleid van de overheid.

"Het tabaksontmoedigingsbeleid richt zich nu op het voorkomen dat jongeren gaan roken, het moet mensen helpen die willen stoppen met roken en meerokers beschermen tegen tabaksrook. Wij pleiten dus voor het opnemen van schadebeperking in aanvulling op het huidige beleid", zegt Peter van den Driest van Philip Morris.

Experimenten

Het RIVM bekijkt daarom momenteel deze onderzoeksresultaten om te controleren of de IQOS inderdaad een stuk minder schadelijk is dan een gewone sigaret. De uitkomsten hiervan worden eind dit jaar verwacht.

"We zullen zelf experimenten uitvoeren met de IQOS. Hierbij bekijken we de koolmonoxide- en nicotinegehaltes van de sigaret en controleren we welke componenten ontstaan bij verdamping", aldus een woordvoerder. "Daarnaast doen we ook wetenschappelijk literatuuronderzoek. De resultaten hiervan worden eind dit jaar verwacht in de vorm van een factsheet." Aan de hand hiervan kan de overheid bepalen of het beleid rond de IQOS zal moeten worden aangepast.

Beeld uit video: Wat doet roken met je longen?1:00
Afspelen knop

Wat doet roken met je longen?

Wat doet roken met je longen?

Tabaksbeleving

Volgens de producent is de smaak ietwat anders, maar is "het ritueel en de tabaksbeleving hetzelfde". Met het apparaat willen zij een minder schadelijk alternatief van de sigaret aanbieden en daarmee "een rookvrije toekomst in Nederland" bereiken.

"Wanneer zij overstappen op IQOS wordt al een aanzienlijke gezondheidswinst geboekt, voor zowel de rokers als hun omgeving", aldus het bedrijf. Het apparaat is wereldwijd al enkele maanden te koop, wat als gevolg zou hebben dat twee miljoen rokers reeds zijn overgestapt op de mogelijk "minder schadelijke" variant.

Imago

Echter vrezen tegenstanders van het product dat niet-rokers hierdoor mogelijk ook een trekje gaan nemen vanwege het imago dat ze minder schadelijk zijn. "Van meeroken kun je al dood gaan. Wat dit product voor de lange termijn voor mensen gaat betekenen, weten we niet. Er is nog heel veel onafhankelijk onderzoek nodig," zegt arts-epidemioloog Esther Croes tegen Het Parool.

Croes ziet de nieuwe sigaret als een poging van de tabaksindustrie om roken uit het verdomhoekje te halen. "Als ouders een IQOS-apparaat gebruiken en daarbij zeggen: dit is niet schadelijk, dan is dat voor kinderen veel makkelijker om te denken: o, het valt wel mee met de schadelijkheid van de tabak. Maar er gaan nog steeds 20.000 mensen per jaar aan dood. We zijn met zijn allen heel hard bezig het roken de samenleving uit te krijgen en dit product staat daar haaks op."

Aanbevolen artikelen