De griepprik zou minder effectief zijn voor mensen met overgewicht. Zij zouden bijna twee keer zoveel kans lopen op griep of griepverschijnselen dan volwassenen die ook een griepprik kregen, maar op gezond gewicht zijn.

Dat blijkt uit onderzoek dat dinsdag werd gepubliceerd in Nature. Voor het onderzoek werden gedurende verschillende griepepidemieën 1.022 gevaccineerde volwassenen onderzocht. Er werd gekeken naar volwassenen met gezond gewicht, overgewicht en obesitas.

Van de proefpersonen met obesitas had 9,8 procent de griep, of kampte met de verschijnselen daarvan. Van de proefpersonen met een gezond gewicht had 5,1 procent last van de griep of bijbehorende symptomen. 

Misleidende informatie

Hoewel de griepprik volgens de onderzoekers een betrouwbare manier is om griep en griepverschijnselen te voorkomen, is hij dus niet in alle gevallen even effectief. De wetenschappers vrezen ervoor dat eerdere informatie over de effectiviteit van vaccinaties om die reden misleidend kan zijn.

"Het zou kunnen dat er een alternatieve aanpak nodig is om volwassenen met obesitas te beschermen tegen griepepidemieën", aldus hoofonderzoeker Scott Neidich van de Duke University