De combinatie van roken tijdens de zwangerschap en ouders die in hetzelfde bed slapen als hun pasgeborenen, zou 'extreem gevaarlijk' zijn voor baby's. 

Zuigelingen van deze risicogroep zouden maar liefst 32 keer zoveel kans hebben op wiegendood, volgens nieuw onderzoek dat werd gepubliceerd in the New Zealand Medical Journal

Tijdens de studie werd een driejarig onderzoek (1987-1990) uit Nieuw-Zeeland opnieuw bestudeerd met een patiënt-controleonderzoek. Bij zulke onderzoeken wordt een groep patiënten met een bepaalde aandoening vergeleken met een groep patiënten die deze aandoening niet heeft.

In totaal waren er 137 gevallen van wiegendood gedurende de drie jaar van het onderzoek, dat tussen maart 2012 en februari 2015 werd uitgevoerd.

Risicofactoren

In Nieuw-Zeeland ligt het aantal baby's dat sterft aan wiegendood hoger dan in andere landen. Met name bij de Māori's ligt het aantal sterfgevallen hoog.

De twee grootste risicofactoren voor wiegendood zouden roken tijdens de zwangerschap (zes keer zoveel risico) en het delen van het ouderlijk bed (vijf keer zoveel risico) zijn. De combinatie van de twee zou 32 keer zoveel risico op wiegendood veroorzaken vergeleken bij baby's bij wie beide risicofactoren niet van toepassing zijn.

"Ons onderzoek toont aan dat veel van de risicofactoren die werden aangetoond in het originele onderzoek vandaag de dag nog steeds relevant zijn", aldus hoofdonderzoeker professor Edwin Mitchell van de Universiteit van Auckland. "De combinatie van roken tijdens de zwangerschap en het delen van het ouderlijk bed is extreem gevaarlijk voor baby's."