Jonge Nederlanders hoog in lijst drugsgebruik Europa

Jonge Nederlanders gebruiken relatief veel drugs vergeleken met andere Europeanen. In de leeftijdsgroep 15-34 jaar was het gebruik van ecstasy (mdma) en amfetamine in 2015 het hoogste in Europa. 

Wat betreft cocaïne- en cannabisgebruik staat Nederland respectievelijk tweede en zesde op de ranglijst.

Dat blijk uit het dinsdag gepubliceerde jaarverslag van het Europese Waarnemingscentrum voor drugs en drugsverslaving (EMCDDA). Voor het eerst zijn daarin landenrapporten opgenomen.

Gemiddeld 6,6 procent van de mannen en vrouwen van 15 tot 34 gebruikte ecstasy, fors meer dan nummer twee Ierland (4,4 procent). Van de mannen in die leeftijdsgroep was dat in Nederland zelfs 8,5 procent. Ook in het amfetaminegebruik (ruim 3 procent) is het verschil met de nummer twee, Estland, groot.

Er duiken steeds meer nieuwe en krachtige synthetische drugs op, zo waarschuwt het in Lissabon gevestigde kenniscentrum. Vorig jaar waren het er 66. 

Doden

Verder stijgt het aantal drugsrelateerde sterfgevallen. In 2015 waren dat er 8.441 in de onderzochte landen, zo'n 6 procent meer dan een jaar eerder. Wat betreft het aantal drugsdoden staat Nederland in de middenmoot, met ruim zestien per miljoen inwoners.

In de Europese drugsmarkt wordt jaarlijks minstens 24 miljard euro omgezet. EU-commissaris Dimitris Avramopoulos (Binnenlandse Zaken) wees op de noodzaak de georganiseerde misdaad te bestrijden en het belang van drugsbestrijding voor de volksgezondheid.

Lees meer over:

NUlifestyle op Facebook

NUlifestyle op Facebook
Een selectie van het laatste lifestyle-nieuws in uw tijdlijn?

Volg ons op Twitter

Mail de redactie

Mail de redactie
Vragen, opmerkingen of tips voor de lifestyle-redactie van NU.nl? Mail: lifestyle@nu.nl 

Dagelijkse nieuwsbrief

Dagelijkse nieuwsbrief
Elke ochtend rond 6.00 uur weten wat het nieuws wordt?
Tip de redactie