De nieuwe technologische ontwikkeling 'Bionexpresso' zou geneesmiddelen goedkoper moeten kunnen produceren. Met dit apparaat zouden apothekers snel en goedkoop zelf biologische medicijnen kunnen maken. 

Dat stelt prof. Huub Schellekens van de Universiteit Utrecht in het wetenschappelijke tijdschrift Nature Biotechnology. 

Volgens Schellekens, hoogleraar Farmaceutische Biotechnologie, is het huidige farmaceutische systeem "te gecompliceerd, te duur, te tijdrovend en te inflexibel om te voorzien in op maat gemaakte geneesmiddelen voor individuele patiënten".

Met het nieuwe apparaat worden geneesmiddelen op maat gemaakt voor individuele patiënten, de zogenaamde 'magistrale bereiding'. Voor die medicijnen hoeft geen markttoelating te worden aangevraagd, wat vaak kostbaar is en een lange beoordelingsprocedure vergt.

Farmaceutische bedrijven

Voor het onderzoek wordt gekeken naar biomoleculen, zoals eiwitten. Op dit moment beschikken de meeste ziekenhuisapotheken nog niet over de juiste expertise en apparatuur. Volgens Schellekens verandert dit in de toekomst en zorgt een technologische ontwikkeling voor makkelijke te bedienen, veilige 'Bionexpresso'-apparaten.

Daarmee zou uiteindelijk iedere apotheek het recept van een biologisch geneesmiddel op maat moeten kunnen maken. Toch maakt de voorspelde ontwikkeling farmaceutische bedrijven niet overbodig, aldus Schellekens. "Grootschalige productie en distributie van standaard geneesmiddelen zal noodzakelijk blijven."

Proof of principle

Op dit moment is de hoogleraar bezig met een 'proof of principle' - een test om te bepalen of de technologie ook daadwerkelijk haalbaar is. De resultaten daarvan worden "op zijn vroegst" in de loop van volgend jaar verwacht. 

Volgens Nature Biotechnology is het onderzoek een belangrijke eerste stap richting het waarmaken van persoonlijke medicatie.