Onderzoekers van het Antoni van Leeuwenhoek-ziekenhuis en vijf andere Nederlandse ziekenhuizen hebben een nieuwe behandelmethode ontwikkeld tegen eierstokkanker. Door de nieuwe methode kan de overlevingskans van vrouwen in een bepaald stadium met 10 procent worden verbeterd.

Bij de nieuwe methode, die de afgelopen tien jaar is getest, wordt de buik gespoeld met verwarmde chemotherapie. Het gaat om vrouwen die eierstokkanker in stadium III hebben, waarbij de kanker verspreid is in de buikholte maar nog niet daarbuiten. 

Jaarlijks zijn er in Nederland zo'n 1.200 vrouwen die eierstokkanker krijgen. In ongeveer driekwart van de gevallen is de kanker dan al in de buik verspreid en moeilijk te behandelen. Na vijf jaar is ongeveer een derde nog in leven. 

"Dus als we daar tien procent aan kunnen toevoegen, is dat echt een grote verbetering", zegt onderzoekster Willemien van Driel van het Antoni van Leeuwenhoek in het AD. "Er zijn al een tijdje aanwijzingen dat deze vorm van bestrijding goed kan uitpakken. Doordat de chemo warm is, kan hij extra diep het weefsel in."

De nieuwe methode kan waarschijnlijk vanaf volgend jaar worden toegepast.