Donderdag 26 mei 2022 | Het laatste nieuws het eerst op NU.nl

'Veel werken met MRI-scanner geeft grotere kans op ongelukken'

Personeel dat veel met MRI-apparaten in ziekenhuizen werkt, heeft een twee keer zo grote kans op een ongeluk of bijna-ongeluk als personeel dat met andere beeldvormende technieken werkt.
Door NU.nl

Dat blijkt uit onderzoek van de IRAS-onderzoeksgroep van de Universiteit Utrecht. Uit een ander IRAS-onderzoek blijkt dat vrouwelijke MRI-technici met een spiraaltje een verhoogde kans hebben op abnormale menstruele bloedingen.

"De effecten zijn sterker bij mensen die vaker en langer in de nabijheid van MRI-scanners werken", zegt hoogleraar Hans Kromhout van het IRAS (Institute for Risk Assessment Sciences) in de Volkskrant. "De risico's nemen ook toe naarmate ze met krachtiger scanners werken."

Arbeidsomstandigheden

Voor het onderzoek werden bijna vijfhonderd leden van de Nederlandse Vereniging van Medische Beeldvorming en Radiotherapie ondervraagd. Echt harde conclusies kunnen uit de onderzoeken niet worden getrokken, aldus het IRAS.

Wel bleek uit eerder onderzoek van het instituut dat er een verhoogde kans op duizeligheid, stabiliteitsproblemen en neuropsychologische effecten is bij vrijwilligers op het Universitair Medisch Centrum Utrecht die in de buurt verbleven van een krachtige MRI-scanner.

Volgens Kromhout is er nog te weinig aandacht voor de arbeidsomstandigheden van MRI-technici. "Klachten worden te vaak afgedaan met 'we zijn allemaal weleens duizelig'."

Aanbevolen artikelen