'Glucose speelt mogelijk belangrijke rol bij bestrijden kanker'

Onderzoekers van Trinity College in Dublin hebben ontdekt dat glucose mogelijk een belangrijke rol speelt bij de bestrijding van kanker.

Glucose is een vorm van suiker die essentieel is voor energie en celgroei. Bij het reageren op infecties wordt het immuunsysteem actief, waarbij een grote hoeveelheid glucose wordt gebruikt. Als immuuncellen te weinig glucose krijgen, verzwakken ze.

Het onderzoeksteam toonde aan dat dendritische cellen, die onderdeel zijn van het immuunsysteem, efficiënter worden in het stimuleren van een immuunrespons als ze te weinig glucose krijgen.

Dendritische cellen fungeren als boodschappers die antigenen, ofwel vreemd materiaal in het lichaam, vervoeren naar T-cellen in het immuunsysteem. T-cellen zijn een type witte bloedcellen die kanker kunnen elimineren.

Signaalfunctie

"Het is duidelijk dat glucose een belangrijke signaalfunctie vervult in ons immuunsysteem omdat cellen die toegang hebben tot glucose zich heel anders gedragen dan cellen waarbij dat niet zo is", zegt onderzoeker David Finlay in Trinity News.

"We hebben ontdekt dat dendritische cellen eigenlijk beter zijn in het stimuleren van immuunresponsen als ze te weinig glucose krijgen. Dat is niet het geval bij andere immuuncellen die zijn geanalyseerd."

Het onderzoek is gepubliceerd in het wetenschappelijke blad Nature Communications.

Lees meer over:

NUlifestyle op Facebook

NUlifestyle op Facebook
Een selectie van het laatste lifestyle-nieuws in uw tijdlijn?

Volg ons op Twitter

Mail de redactie

Mail de redactie
Vragen, opmerkingen of tips voor de lifestyle-redactie van NU.nl? Mail: lifestyle@nu.nl 

Dagelijkse nieuwsbrief

Dagelijkse nieuwsbrief
Elke ochtend rond 6.00 uur weten wat het nieuws wordt?
Tip de redactie