Steeds meer jongeren roken in Europa

Steeds meer Europese jongeren tussen 15 en 24 jaar roken. Vorig jaar stak 29 procent regelmatig een sigaret op. Dat was in 2014 nog 25 procent. 

Het totale aantal rokers in de EU blijft al een aantal jaar gelijk (26 procent). Nederland zit met 19 procent onder het gemiddelde. Dat blijkt uit onderzoek dat de Europese Commissie dinsdag in Brussel presenteerde, een dag vóór de Werelddag Zonder Tabak.

EU-commissaris Vytenis Andriukaitis (Volksgezondheid) wees erop dat sinds 20 mei een nieuwe tabaksrichtlijn van kracht is. Hij riep de lidstaten op die na te leven. Zo mogen er geen sigaretten meer worden verkocht die gericht zijn op jongeren, zoals met smaakjes (behalve menthol) of kleine pakjes die er als lippenstift uitzien. Hij vroeg de lidstaten ook "nog meer te doen om jongeren te beschermen en het publiek te informeren over de gevaren van tabak."

Uit het onderzoek blijkt dat Grieken de fanatiekste rokers (37 procent) zijn, de Zweden het minst (7 procent). Slechts 2 procent van de rokers steekt regelmatig een e-sigaret aan.

Lees meer over:

NUlifestyle op Facebook

NUlifestyle op Facebook
Een selectie van het laatste lifestyle-nieuws in uw tijdlijn?

Volg ons op Twitter

Mail de redactie

Mail de redactie
Vragen, opmerkingen of tips voor de lifestyle-redactie van NU.nl? Mail: lifestyle@nu.nl 

Dagelijkse nieuwsbrief

Dagelijkse nieuwsbrief
Elke ochtend rond 6.00 uur weten wat het nieuws wordt?
Tip de redactie