RIVM verwacht mazelenuitbraak niet in Nederland

Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) verwacht dat de mazelen niet verder zullen uitbreken in Nederland na meldingen in Roemenië, Italië en België.

Het RIVM bevestigt aan NU.nl, naar aanleiding van een artikel in Trouw, wel alert te zijn. In de krant vertelt Hans van Vliet, programmamaker van het Rijksvaccinatieprogramma, dat de meeste Nederlanders goed beschermd zijn.

"Zo'n 95 procent is tegen mazelen ingeënt. De overige vijf procent heeft de ziekte waarschijnlijk onlangs gehad, waardoor er geen gevaar op besmetting meer is", aldus Van Vliet.

In het Duitse Essen overleed eind mei een 37-jarige vrouw aan de infectieziekte. Duitsland kent evenals Nederland een inentingsprogramma voor mazelen. Met de komst van veel migranten naar Duitsland is de kans op besmetting met de ziekte gegroeid. Van de migranten zijn relatief weinigen ingeënt.

Waarschuwen

In Nederland zijn dit jaar twee gevallen van mazelen gemeld. Tussen mei 2013 en maart 2014 was er een grote mazelenuitbraak. Destijds werden zo'n 2.640 gevallen gemeld, 182 kinderen kwamen in het ziekenhuis terecht en één iemand overleed.

De Wereldgezondheidsorganisatie WHO waarschuwde al eerder dat de mazelen in Europa terrein winnen. In januari werden in Europa ruim vijfhonderd ziektegevallen geteld. De grootste uitbraken vonden in Italië en Roemenië plaats.  Het mazelenvirus treft vooral kinderen. Het nestelt zich in de luchtwegen en veroorzaakt rode vlekken op de huid.

Lees meer over:

NUlifestyle op Facebook

NUlifestyle op Facebook
Een selectie van het laatste lifestyle-nieuws in uw tijdlijn?

Volg ons op Twitter

Mail de redactie

Mail de redactie
Vragen, opmerkingen of tips voor de lifestyle-redactie van NU.nl? Mail: lifestyle@nu.nl 

Dagelijkse nieuwsbrief

Dagelijkse nieuwsbrief
Elke ochtend rond 6.00 uur weten wat het nieuws wordt?
Tip de redactie