Dinsdag 17 mei 2022 | Het laatste nieuws het eerst op NU.nl

Klimaatverandering heeft mogelijk invloed op slaapkwaliteit van mensen

De opwarming van de aarde heeft mogelijk invloed op de slaapkwaliteit van mensen. Als temperaturen lokaal hoog oplopen - iets wat naar verwachting steeds vaker gaat voorkomen - slapen mensen minder goed dan normaal.
Door NU.nl

Dat komt naar voren uit een onderzoek dat is gepubliceerd in Science Advances.

"Klimaatverandering brengt vele veranderingen met zich mee", zegt onderzoeker Nick Obradovich van Harvard Kennedy School. "Dit is slechts één factor in een mozaïek van negatieve gevolgen."

Obradovich keek naar een onderzoek onder 765.000 inwoners van de Verenigde Staten, die werden ondervraagd over hun slaappatroon van de dertig afgelopen dagen. Hij legde hun antwoorden naast weerdata in verschillende steden. 

Hoe hoger de temperatuur was, vergeleken met het gemiddelde, hoe groter het aantal nachten dat mensen aangaven niet goed te kunnen slapen. 

"Als in de hele Verenigde Staten een temperatuurstijging van 1 graad Celsius zou plaatsvinden, komt dat neer op negen miljoen nachten met te weinig slaap per maand, aldus Obradovich in Los Angeles Times.  

Airconditioning

Uit verder onderzoek bleek dat hete nachten niet op iedereen hetzelfde effect hebben. Mensen met een jaarlijks inkomen van 50.000 dollar of minder zijn drie keer sneller geneigd een slechte nacht te melden door warm weer dan mensen die meer dan 50.000 dollar per jaar verdienen. Dat is wellicht verklaarbaar doordat armere mensen geen airconditioning hebben.

Verder blijken mensen die ouder zijn dan 65 gevoeliger voor een slechte nachtrust op hete dagen dan jongere mensen. Dat kan te maken hebben met het feit dat ouderen hun lichaamstemperatuur moeilijker kunnen reguleren. 

Ten slotte keek Obradovich naar de voorspelde effecten van klimaatverandering op de temperatuur in de toekomst. In 2050 zullen hogere temperaturen zes extra nachten van onvoldoende slaap veroorzaken per honderd individuen, voorspelt hij. In 2099 gaat het om veertien extra nachten.

Aanbevolen artikelen