Donderdag 18 augustus 2022 | Het laatste nieuws het eerst op NU.nl
Gear S2

'Energieverbruik wordt met smartwatch slecht bijgehouden'

'Slimme' horloges, waaronder de Apple Watch en de Samsung Gear 2, blijken niet goed te meten hoeveel kilocalorieën de drager ervan verbrandt. Dat blijkt uit een onderzoek waarbij enkele van de bestverkochte apparaten werden vergeleken.
Door NU.nl

Bij het onderzoek van de Stanford universiteit werd de werking van totaal zeven apparaten bekeken (Apple Watch, Basis Peak, Fitbit Surge, Microsoft Band, Mio Alpha 2, PulseOn en de Samsung Gear S2). Zestig proefpersonen begonnen met een training op de loopband en hometrainer en droegen tijdens het bewegen tot vier van de horloges om hun polsen.

Door het Stanford-team werd met apparatuur, waaronder een masker op het hoofd, ook de hartslag en het energieverbruik met wetenschappelijke precisie gemeten. De resultaten die hieruit voortvloeiden, werden vergeleken met de opgemeten hartslag en het energieverbruik dat de smartwatch weergaf.

PulseOn

Hieruit bleek dat alle zeven apparaten meer dan 20 procent van het werkelijke energiegebruik afweken. Het apparaat dat nog als meest accuraat kan worden beschouwd, heeft een afwijkpercentage van 27 procent (de Fitbit Surge). Bij de PulseOn werd zelfs een percentage aangetroffen van 93 procent.

Wat betreft de hartslag geven de apparaatjes wel een betrouwbaar resultaat weer. Dat week gemiddeld vijf procent af van de bevindingen uit de analyse van het Stanford-team. De onderzoekers durven niet te stellen hoe het komt dat de horloges het energieverbruik zo slecht inschatten.

"Ik denk dat het heel lastig is om een algoritme te maken dat aansluit bij een grote variatie van mensen", zegt onderzoeker Anna Shcherbina. "Energieverbruik verschilt wanneer je bijvoorbeeld let op de lengte en het gewicht van de persoon en hoe veel hij of zij beweegt." Omdat het meten van de hartslag een momentopname betreft is het logischer dat dit resultaat wel een stuk nauwkeuriger is, stelt de onderzoeker.

Polsomtrek    

Humaan bioloog Gijs Goossens van de Universiteit Maastricht vertelt aan Trouw dat het ook van belang is waar het apparaatje op het lichaam wordt geplaatst. "De smartwatches zullen een hogere energieschatting geven bij het flink heen en weer bewegen van de arm, zoals bij een partijtje tennis. Meer dan bij fietsen bijvoorbeeld, waarbij de armen vrij stil staan."

Ook opvallend was dat de huidskleur en omtrek van de pols van invloed waren op de nauwkeurigheid van de hartslagmeting. "Die hartslag meten ze met korte pulsen led-verlichting", zegt Goossens. "Daarmee 'ziet' het horloge hoeveel bloed door de pols stroomt. Bij een hogere hartslag zal er per minuut meer bloed passeren." De bioloog waarschuwt dan ook om de horloges niet te gebruiken bij het afvallen, omdat ze mogelijk niet goed aangeven hoe veel iemand moet bewegen om een bepaald aantal kilocalorieën te verbranden. 

De resultaten van dit onderzoek werden gepubliceerd in Journal of Personalized Medicine.


Lees meer over:
Gezondheid

Aanbevolen artikelen