'Leven in grote stad vergroot de kans op psychose'

Adolescenten die in de grote stad wonen, zouden 40 procent meer kans hebben op een psychotische ervaring.

Dat blijkt uit een nieuw onderzoek van King’s College London en Duke University, gepubliceerd in Schizophrenia Bulletin.

Meer dan tweeduizend Britse achttienjarigen werd gevraagd naar psychotische symptomen die zij sinds hun twaalfde mogelijk hebben ervaren, zoals het horen van stemmen of het ervaren van paranoïde gevoelens. Ook werd er gevraagd of zij weleens te maken hadden met criminaliteit en of zij hiervan ook het slachtoffer zijn geworden. 

Daaruit bleek dat jongeren die in grote steden in Engeland en Wales zijn opgegroeid, gemiddeld 40 procent vaker dergelijke ervaringen te hebben gehad dan leeftijdsgenoten die wonen in kleinere steden of dorpen. Dit verschil bleef significant wanneer er ook rekening werd gehouden werd met drugsgebruik, sociaal-economische status en historie van psychose in de familie van de deelnemende jongeren.

Slachtoffer

Dit zou volgens de onderzoekers vooral komen doordat deze jongeren leven in slechtere buurten of te maken hebben gehad met criminaliteit. Onder jongeren die in achterstandswijken opgroeiden en het slachtoffer werden van een misdaad, gaf 62 procent aan een psychotische ervaring te hebben meegemaakt. Dit aantal was drie keer hoger dan adolescenten die meer richting het platteland wonen.

70 procent van de mensen die ooit last krijgt van psychotische symptomen, krijgt hier tijdens zijn puberjaren voor het eerst mee te maken.

Lees meer over:

NUlifestyle op Facebook

NUlifestyle op Facebook
Een selectie van het laatste lifestyle-nieuws in uw tijdlijn?

Volg ons op Twitter

Mail de redactie

Mail de redactie
Vragen, opmerkingen of tips voor de lifestyle-redactie van NU.nl? Mail: lifestyle@nu.nl 

Dagelijkse nieuwsbrief

Dagelijkse nieuwsbrief
Elke ochtend rond 6.00 uur weten wat het nieuws wordt?

NUwerk

Tip de redactie