'Kind uit achtergesteld gezin komt eerder in puberteit'

Kinderen uit achtergestelde gezinnen hebben een grotere kans om vroegtijdig in de puberteit te komen. Ook zouden zij een slechtere gezondheid hebben. 

Onderzoekers van het Murdoch Children's Research Institute (MCRI) in Melbourne vonden in hun onderzoek dat jongens uit achtergestelde gezinnen vier keer zoveel kans hadden om vanaf tien- of elfjarige leeftijd in de puberteit te komen. Bij meisjes was de kans twee keer zo groot, zo zeggen de onderzoekers van The University of Auckland. 

Tijdens het onderzoek werden 3.700 kinderen vanaf hun geboorte door de wetenschappers gevolgd. Zij zijn onderdeel van de Australische studie Growing up in Australia. Aan de ouders werd gevraagd of zij kenmerken van puberteit wilden rapporteren bij hun kind tussen het achtste en negende levensjaar. Vervolgens moesten zij dit opnieuw aangeven tussen de leeftijd van tien en elf jaar oud.

Vervroegd

Kenmerken van de puberteit zijn een groeispurt, schaamhaar en veranderingen van de huid. Bij meisjes werd gelet op de komst van de menstruatie en borstontwikkeling. Bij jongens werd ook gelet op een zwaardere stem en baardgroei. Tijdens het onderzoek werd de sociaal-economische status vergeleken tussen kinderen die vroegtijdig in de puberteit kwamen en kinderen die volgens schema begonnen met puberen.

Op een leeftijd van tien en elf jaar oud was 19 procent van de jongens en 21 procent van de meisjes al aan de puberteit begonnen. "Vervroegde puberteit is een van de verschijnselen als gevolg van sociale achtergesteldheid. Ook beïnvloedt het de kansen die het kind later in het leven krijgt", zegt onderzoeker Melissa Wake.

Generaties

Onderzoek naar de puberteit heeft de laatste periode meer aandacht gekregen, omdat de puberteit bij veel kinderen eerder komt dan bij andere generaties. Volgens professor Ying Sun zou een kind met een lagere sociale- en economische status eerder in de puberteit komen omdat ze moeten overleven. "Kinderen die uit een arm gezin komen, het fysiek zwaar hebben of bijvoorbeeld een ouder missen, gaan mogelijk eerder de puberteit in om ervoor te zorgen dat ze op tijd nageslacht krijgen."

Volgens professor George Patton zou een vervroegde puberteit bij meisjes kunnen leiden tot emotionele-, gedrags- en sociale problemen. Ook zou een meisje op latere leeftijd een grotere kans hebben op depressies, eetproblemen en onveilig seksueel contact.

Lees meer over:

NUlifestyle op Facebook

NUlifestyle op Facebook
Een selectie van het laatste lifestyle-nieuws in uw tijdlijn?

Volg ons op Twitter

Mail de redactie

Mail de redactie
Vragen, opmerkingen of tips voor de lifestyle-redactie van NU.nl? Mail: lifestyle@nu.nl 

Dagelijkse nieuwsbrief

Dagelijkse nieuwsbrief
Elke ochtend rond 6.00 uur weten wat het nieuws wordt?

NUwerk

Tip de redactie