Veel zonnebrandcrèmes bieden minder bescherming dan beloofd

Drie zonnebrandcrèmes falen "faliekant'' in een test van de Consumentenbond. De crèmes van Clinique, Clarins en Europrofit (Kruidvat) met beschermingsfactor 30, bieden veel minder bescherming tegen UVB-stralen dan wat zij op de verpakking beloven.

Het gebruik van Clinique en Europrofit (Kruidvat) wordt afgeraden. Clarins ontsnapt volgens De Consumentenbond "ternauwernood'' aan het predicaat Afrader, met een testresultaat van 3,1. Voor onze test gebruikte de bond alleen melk, geen sprays. De crèmes werden getest op de beschermingsfactor, het gebruiksgemak en informatie op de verpakking.

De Consumentenbond testte vijftien zonnebrandcrèmes met beschermingsfactor 30. Clinique wijkt het meest af en zou eigenlijk factor 10 op de verpakking moeten hebben staan. Clarins biedt een bescherming van 15 en Europrofit zou een beschermingsfactor 20 moeten melden.

Andere zonnelotions bieden juist meer bescherming dan op de verpakking staat. Hema, Garnier en La Roche Posey bieden een bescherming gelijk aan SPF 50+ in plaats van de beloofde 30. Beste uit de test is de nieuwe versie beschermende zonnemelk Ambre Solaire van Garnier met karitéboter.  De nieuwe Nivea Sun Protect & Hydrate is Beste Koop.

Fabrikanten

Kruidvat, leverancier van Europrofit, heeft naar aanleiding van de testresultaten een onderzoek ingesteld en de verkoop van het product voorlopig stop gezet. Kruidvat hoopt begin juni hun onderzoek afgerond te hebben. Clarins en Clinique hebben (nog) niet aan de Consumentenbond laten weten actie te ondernemen.

Lees meer over:

NUlifestyle op Facebook

NUlifestyle op Facebook
Een selectie van het laatste lifestyle-nieuws in uw tijdlijn?

Volg ons op Twitter

Mail de redactie

Mail de redactie
Vragen, opmerkingen of tips voor de lifestyle-redactie van NU.nl? Mail: lifestyle@nu.nl 

Dagelijkse nieuwsbrief

Dagelijkse nieuwsbrief
Elke ochtend rond 6.00 uur weten wat het nieuws wordt?

NUwerk

Tip de redactie