Vrijdag 20 mei 2022 | Het laatste nieuws het eerst op NU.nl

Partydrug 4-FA vanaf donderdag verboden

De partydrug 4-fluoramfetamine (4-FA), ook wel bekend als 4-FMP en xtc-light, is vanaf donderdag verboden. Het populaire en makkelijk te verkrijgen middel in het uitgaansleven staat vanaf dan op de lijst van harddrugs.
Door ANP

Dit verbod is op advies van de Coördinatiecommissie Assessment en Monitoring nieuwe drugs (CAM). Volgens het ministerie van Volksgezondheid kan 4-FA leiden tot ernstige hoofdpijn, schade aan hart en bloedvaten en in sommige gevallen zelfs hersenbloedingen.

Volgens het Trimbos Instituut zitten de effecten tussen die van xtc en amfetamine in. Gebruikers ervaren dat ze meer energie hebben. Ook krijgen zij een verminderd hongergevoel, een euforische stemming en de neiging veel te praten en te bewegen. De ongewenste effecten zijn onder meer verhoging van de hartslag en temperatuur, strakke kaken, misselijkheid, hoofdpijn en angst.

Gebruik van 4-FA kan leiden tot duizeligheid en verwardheid, al is dit over het algemeen minder dan bij ecstasy. De effecten van 4-FA treden trager op dan bij ecstasy en amfetamine, met het gevaar dat gebruikers nog een dosis nemen. Volgens Het Trimbos Instituut blijven de effecten tot wel twaalf uur na inname merkbaar.

De combinatie 4-FA en ecstasy (tegelijkertijd of na elkaar) wordt volgens het instituut afgeraden. De effecten van beide middelen zouden elkaar versterken en omdat 4-FA vrij lang doorwerkt, loopt de gebruiker kans "strak te staan". Kenmerken daarvoor zijn strakke kaken, spierspanning, hartkloppingen, druk op de borst, slaapproblemen, een stevige kater en een dip de dagen erna.

Xtc-light

De term 'xtc-light', is de straatnaam voor het middel. Dit gaat wellicht over hoe gebruikers de drug ervaren maar zeker niet voor de risico's, waarschuwde het Trimbos Instituut. Volgens het instituut is het gebruik van 4-FA in 2015 in Nederland minstens twee mensen fataal geworden.

4-FA was in principe legaal. De drug valt sinds een uitspraak van het Europees Hof van Justitie niet meer onder de Geneesmiddelenwet en staat (nog) niet op de Opiumlijst.

Hoewel het bezit en gebruik van 4-FA niet strafbaar was, kon de handel in 4-FA wel via de Warenwet worden aangepakt. Daardoor kopen de gebruikers het middel online en via dealers. 4-FA staat nu op de vierde plaats van meest aangeleverde drugs om te laten testen, na ecstasypillen, cocaïne- en amfetaminepoeders

Aanbevolen artikelen