Woensdag 10 augustus 2022 | Het laatste nieuws het eerst op NU.nl

'Een glas wijn of bier kan kans op borstkanker bij vrouwen al vergroten'

Door één glas alcohol per dag te drinken, kunnen vrouwen al een verhoogde kans krijgen op borstkanker. Dat blijkt uit de nieuwste bevindingen van het Wereld Kanker Onderzoek Fonds.
Door NU.nl

Volgens de onderzoekers zou twee op de vijf gevallen van borstkanker al voorkomen kunnen worden door geen alcohol te drinken, meer te bewegen en op een gezond gewicht te blijven.

Uit de studie, waarvoor de onderzoekers bevindingen uit 119 studies uit de hele wereld bij elkaar hebben gebracht en geanalyseerd, blijkt ook sterk wetenschappelijk bewijs dat zelf één glas alcohol per dag het risico op borstkanker zowel voor als na de menopauze kan verhogen. Bij vrouwen voor de menopauze is dit 5 procent, bij post-menopauzale vrouwen 9 procent. Borstkanker bij mannen werd niet meegenomen in dit onderzoek. 

Ook blijkt dat lichaamsbeweging de kans op borstkanker kan verkleinen. Overgewicht vergroot de kans op de ziekte, hoewel de onderzoekers concludeerden dat dit alleen voor vrouwen na de overgang geldt. Vrouwen die op jongere leeftijd overgewicht hebben, zouden volgens de onderzoekers juist een verkleinde kans hebben. Zij waarschuwen wel dat dit geen reden is om aan te komen, aangezien overgewicht de kans op onder meer hartziekten en diabetes vergroot. 

12 miljoen

In het onderzoek ging het om gegevens van in totaal 12 miljoen vrouwen, waarvan 260.000 vrouwen bij wie borstkanker werd vastgesteld. Het is de grootste analyse van het Wereld Kanker Onderzoek Fonds over borstkanker sinds 2010.

Borstkanker is de meest voorkomende vorm van kanker bij vrouwen in Nederland. In 2016 werd er volgens de Nederlandse Kankerregistratie, beheerd door IKNL, bij meer dan 14.000 vrouwen borstkanker vastgesteld. Elk jaar overlijden meer dan 3.000 vrouwen aan borstkanker.


Lees meer over:

AlcoholGezondheid

Aanbevolen artikelen