Dinsdag 17 mei 2022 | Het laatste nieuws het eerst op NU.nl

Meeste Nederlanders positief over euthanasie

Een groot deel van de Nederlandse bevolking steunt de mogelijkheden voor euthanasie. Zo vindt 88 procent het goed dat er een euthanasiewet is en ruim driekwart kan zich voorstellen hier zelf ooit gebruik van te zullen maken, blijkt uit een onderzoek uitgevoerd in opdracht van het ministerie van Volksgezondheid.
Door ANP

Meer dan de helft van de Nederlanders vindt dat mensen met dementie, een psychiatrische aandoening of ouderen met een "voltooid leven" in bepaalde stadia in aanmerking zouden moeten kunnen komen voor euthanasie. Tussen de en 15 en 17 procent is hier juist tegen.

De laatste jaren is het aantal gevallen van hulp bij zelfdoding fors toegenomen. Vorig jaar overleden 6.091 mensen door euthanasie, 557 meer vergeleken met een jaar eerder. In de meeste gevallen was kanker de oorzaak van het uitzichtloos en ondraaglijk lijden van patiënten.

Het dinsdag gepubliceerde onderzoek werd uitgevoerd door het VU medisch centrum , Erasmus MC, het Academisch Medisch Centrum, het Universitair Medisch Centrum Utrecht en het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

Aanbevolen artikelen