Aantal mensen met huidkanker blijft stijgen

Het aantal mensen met de meest agressieve vorm van huidkanker, melanoom, blijft stijgen. In 1990 kregen 1.554 mensen een melanoom, en in 2015 lag dat aantal op 5.887.  

Voorlopige cijfers voor 2016 geven 6.787 nieuwe gevallen aan, meldt het Integraal Kankercentrum Nederland (IKNL) vrijdag.

Huidkanker is de meest voorkomende vorm van kanker. Een op de vijf Nederlanders wordt er tijdens zijn of haar leven door getroffen.

In 2014 waren er 53.000 nieuwe gevallen, bijna vier keer zoveel als in 1990. De stijging komt door het "zongedrag" van mensen in de afgelopen decennia. De twee meest voorkomende andere huidkankersoorten - basaalcel- en plaveiselcelcarcinoom - zijn goed te behandelen.

De toename van de agressieve melanoom komt niet alleen doordat het aantal ouderen toeneemt en daarmee de kans op kanker, maar ook omdat deze vorm daadwerkelijk vaker voorkomt. De gemiddelde leeftijd van patiënten die een melanoom krijgen, is 52 jaar. Deze aandoening begint met een plek op de huid, maar de kwaadaardige cellen verspreiden zich daarna onderhuids via de bloedbaan of lymfeklieren naar organen.

Vroeg stadium

Melanomen worden wel steeds vaker in een vroeg stadium ontdekt. Zo zit 80 procent van de nieuwe patiënten in stadium één, waardoor hun overlevingskansen stijgen, aldus een woordvoerster. Toch sterven jaarlijks ongeveer achthonderd mensen aan de gevolgen van een melanoom.

Zaterdag is het voor de vijfde keer Huidkankerdag. Mensen die zich vooraf hebben aangemeld, kunnen dan een huidcontrole laten uitvoeren door een dermatoloog. Vorig jaar werden op deze dag 250 gevallen van huidkanker ontdekt, waaronder vijftig melanomen.

Lees meer over:

NUlifestyle op Facebook

NUlifestyle op Facebook
Een selectie van het laatste lifestyle-nieuws in uw tijdlijn?

Volg ons op Twitter

Mail de redactie

Mail de redactie
Vragen, opmerkingen of tips voor de lifestyle-redactie van NU.nl? Mail: lifestyle@nu.nl 

Dagelijkse nieuwsbrief

Dagelijkse nieuwsbrief
Elke ochtend rond 6.00 uur weten wat het nieuws wordt?
Tip de redactie