Het gebruik van amfetamine (speed) onder jonge Amsterdammers is toegenomen. Vorig jaar lag het gebruik ervan op hetzelfde niveau als cocaïne.

Vijf jaar geleden lieten zo'n vijftig gebruikers de kwaliteit van amfetamine testen door Jellinek of de GGD, en vorig jaar waren dat er bijna tweehonderd.

Verder blijft xtc het populairste middel onder Amsterdamse drugsgebruikers, schrijft Het Parool op basis van Antenne Amsterdam, een jaarlijks onderzoek van Jellinek Preventie en het Bonger Instituut van de Universiteit van Amsterdam.

Volgens onderzoeker Ton Nabben wordt een avond met drugs zorgvuldig gepland door gebruikers. Hij spreekt van "agendahedonisten". "Ze zijn druk met werk, studie, sport en sociale afspraken. Tussen de bedrijven door ruimen ze een avond in om onder invloed te raken. De volgende dag gaan ze weer door met hun drukke programma."

Mbo-studenten

In de Antenne werd voor het eerst in tien jaar ook weer onderzoek gedaan naar middelengebruik onder mbo-studenten. Onder hen zijn cafeïnehoudende energydrinks, tabak, alcohol en cannabis de populairste middelen. Van de studenten heeft één op de tien 21-plussers de afgelopen maand xtc gebruikt.  

Het middelengebrik van jongeren en jongvolwassenen in Amsterdam wordt in kaart gebracht op basis van drie onderdelen: een panelstudie onder twee doelgroepen (een uitgaanspanel met ingewijden en een panel kwetsbare jeugd met veldwerkers die contact hebben met de Amsterdamse straatjeugd), een survey en preventie-indicatoren (zoals testresultaten van drugs).